WAT IS KENNELHOEST?
Kennelhoest is een infectie van de voorste luchtwegen bij de hond. De voorste luchtwegen waar deze infectie plaats vindt zijn de keel, de luchtpijp en zijn eerste vertakkingen.

OORZAAK:
De kennelhoestinfectie wordt veroorzaakt door een combinatie van verschillende virussen en een bacterie. De virussen die hierin een rol kunnen spelen zijn onder andere parainfluenza, canine adenovirus (type 1 en 2). Bordetella bronchiseptica is de bacterie die kennelhoest kan veroorzaken. Het is een zeer besmettelijke ziekte maar meestal niet levensbedreigend.

BESMETTING:
De naam kennelhoest geeft al aan dat besmetting meestal optreedt op plaatsten waar veel honden bijeen komen zoals op shows, uitlaatplaatsen, trainingen bij clubs, in kennels en pensions. Via zeer kleine waterdruppeltjes bij niezen en hoesten vindt er een verspreiding plaats van de infectie.

WAT ZIJN DE SYMPTOMEN:
De symptomen bij kennelhoest zijn een droge harde hoest waarbij de hond soms kokhalst en slijm opbraakt. Het lijkt soms of er iets in zijn keel vastzit. De hond kan slomer zijn, minder willen eten en koorts hebben. De symptomen kunnen variren van een droge hoest tot een ernstige longontsteking. Een pup of een oudere hond is vaak zieker dan een gezonde hond. De ziekte kan vergeleken worden met een griep bij de mens, waarbij ook verschillende virussen een rol spelen en het ziektebeeld niet altijd uniform is. De incubatietijd van kennelhoest ligt tussen 3 en 10 dagen. Dit is de tijd vanaf het moment dat de hond de infectie oploopt tot het moment dat de hond symptomen vertoont.

ZIEKTEVERLOOP:
Een milde kennelhoest kan binnen een paar dagen vanzelf overgaan, maar kan ook verergeren en een longontsteking of chronische bronchitis veroorzaken. Wanneer de hond langer dan een paar dagen hoest en/of ziek wordt is een behandeling noodzakelijk. De hond zal door de dierenarts worden nagekeken of het kennelhoest betreft of een andere ziekte.

BEHANDELING VAN KENNELHOEST:
Als er kennelhoest in uw omgeving heerst, kunt u uit voorzorg Homeopathie toepassen d .m.v. ECHINACEA EXTRA FORTE TABLETTEN. Dit geeft de hond meer weerstand en zal het ademen vergemakkelijken. Mocht het na een dag of 2 3 niet overgaan dan is het raadzaam om contact op te nemen met uw Dierenarts.  De behandeling van kennelhoest bestaat uit het geven van een antibioticum en een hoestdrank. Zelf kan men ervoor zorgen dat de hond in een warme, goed geventileerde omgeving verblijft en zachte voeding krijgt. Tijdens het uitlaten is een borsttuig of halter beter omdat dit niet op de luchtpijp drukt.

HOE LANG BLIJFT KENNELHOEST BESMETTELIJK:
Dit is een veel gestelde vraag die best lastig te beantwoorden is, maar u kunt het beste een minimum van 10 dagen aanhouden.
Mocht u Hondenkind ziek zijn,
meld dit dan a.u.b. aan n van het instructie-team en
neem uw hond NIET mee naar plaatsen waar veel honden samenkomen.

BETERSCHAP met uw Hondenkind

 

 

Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 22 september 2016